Yapay Zeka nedir, bize ne etkisi olacak?
Yapay zeka kısaca insanlar tarafından üretilen insanlar gibi düşünmeyi, cevap vermeyi, ve benzeri eylemleri gerçekleştiren makinelerdir.
İlk ortaya çıkışından ve ilk bahsinin açılmasından bu yana halen hem eleştirilerin hem de övgülerin sebebi olmuştur.
Yapay zeka kavramının fikir babası olarak bilinen "Makineler düşünebilir mi?" sorusunu ortaya çıkararak tartışmayı başlatan isim olarak eminim bir çoğumuz Alan Mathison Turing'i tanıyordur.
II. Dünya savaşı sırasında Nazilerin enigma makinesinin şifresini çözmesinde kritik rol oynayarak savaş kahramanı sayılan Turing, Yapay Zekanın en çok bilinen kurucusu sayılmaktadır.
Yapay Zekaların tarihi oldukça geniş olduğundan bu makalede biz insanları etkileyecek olan faktörlerine değinmeyi istiyorum.
Yapay Zeka çalışmaları her geçen gün daha çok gelişmekte ve buna karşılık atılacak adımlar daha da netleşmektedir.
Şu anda yaşıyor olduğumuz çağın kendi kendine giden arabalar, insanların işlerini daha hızlı ve yorulmadan yapan robotlar, sesli ve görüntülü komutlarla yönettiğimiz Ev, Şirket ve daha bir çok şeyin yaşadığımız çağda gelişmesinden ve bu zamanda yaşayıp bunları görmekten eminim hepimiz memnunuzdur.
Bundan yıllar önce keşke bu işi yerimize başkası(Robotlar) yapsa diyerek dalga geçtikleri ve bunun imkansız olacağını düşünen kesim çok fazlaydı.
Ama şimdi bizler ise ister istemez kendimizi yapay zekaların içinde buluyoruz hatta yeterli olmadığını bile düşünüyoruz.
En basit örnekleriyle: Sesli asistanlar, Otonom sürüş sistemleri, ve daha bir çok oyunda, platformlarda ve hatta günümüzün çoğunu geçirdiğimiz sosyal medyada bile yapay zekalar ağırlığını göstermekte.
DW'nin Yapay Zeka alanında çalışan Profesör Zoubin Ghahramani ile görüşmesinde sorulan soruya şu cevabı vermişti:
DW: Birçok kişi yapay zekadan korkuyor. Sizce yapay zekanın insanlık üzerindeki etkisi ne olacak?
Ghahramani: Yapay zeka hayatımızın birçok alanını etkileyecek. Tarım Devrimi, Sanayi Devrimi ve Bilgisayar Devrimi'nde yaşananlara benzer bir şekilde, insanlık tarihindeki dönüm noktalarında olduğu gibi bir etkisi olacak. Örneğin Sanayi Devrimi'nde elde üretilen birçok ürün, buhar makinasının devreye girmesiyle birlikte otomatik bir şekilde üretilir hale geldi. Bilgisayar Devrimi de muhasebe gibi karmaşık mekanik hesaplamalar için otomasyon sağladı.
Buradan anlaşıldığı üzere Yapay Zekanın hayatımızı oldukça kolaylaştırdığı aşikar fakat bu ilerleyişin önüne geçemeyeceğimizden dolayı önceden tedbirlerimizi almalı ve hazırlıklarımızı iyi yapmalıyız. Yapay Zekanın sağladığı kolaylıklar bir yana buna tamamen karşı çıkan kişilerde mevcut buna en basit örnekle Dünya'nın önde gelen bilim insanlarından biri Stephen Hawking Yapay Zekaların insanlığın sonunu getirebileceğinden bahsetmişti. ve sözlerine şunları ekleyerek: "Yapay zeka, kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir. Son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar, bu tür bir güçle yarışamaz" endişe duyduğunu açıkça dile getirmişti. Milyonlarca kişinin işsiz kalabileceğine de değinilerek belli işlerde çalışan makinelerin insanların yerini alabileceği söylenmişti.
Pek çok bilim insanı bu olaya Stephen Hawking kadar karamsar bakmayıp tehlike olarak görmeselerde ileride bir gün Yapay Zekaların insanlık işlerinin çoğunun yerini alacağı bu gidişata göre kesin görünüyor.
İleride nelerin gerçekleşip, gerçekleşmediğini bizler bilemeyiz Stephen Hawking ve onun gibi Yapay Zekanın tehdit olduğunu düşünen bir çok bilim insanın söyledikleri gibi "Ya insanlığın sonunu getirecek ya da insanlığın soyunu devam ettirecek."
Şu anlık hepsi sadece birer merak konusu.
Kaynaklar: