Teleskobun icadı ve ilk keşfedilen gezegenler
Teleskobun icadı ve ilk keşfedilen gezegenler
Teleskop, uzaydan gelen radyasyonu alarak görüntüleyen icadından itibaren astronomların kullandığı bir rasathane cihazıdır.
Bizden yıllar önce keşfedilen teleskoplar şu an son hallerini almakta ve çok daha uzağı teknoloji ile birlikte atmosferimize yaklaşan cisimleri dahil insansız olarak keşfedebilmekteler.
Rasathane: Gözlemevi ya da Rasathane; rasat gözlem, hane ise ev anlamına gelir. Uzaydaki her çeşit değişikliği gözlemlemek, veriler toplamak, incelemek için kurulabilirler. Rasathaneler yıldızların hareketlerini gözlemek için kurulmuşlardır. Rasathaneler uzayı gözlemlemek için yapılırlar. -Wikipedia
Şimdi bizden 413 yıl öncesine yani 1608 yılına gidelim. Astronomi çalışmaları için o zaman daha iyi görüntü elde edebilmek için böyle bir icada ihtiyaç duyuluyordu. Bu ihtiyacın artmasıyla yapılan ilk teleskop küçük çaplı merceği bulunan ilk cihaz icat edildi.
Patent başvurusunu yapan ilk kişi olduğundan dolayı bu ilk teleskobun mucidi Hans Lippershey olmuştur.
Fakat ondan sonra 2 diğer kişiyle beraber yapılan geliştirmeler ve katkılar ile mucidi 3 kişi olarak gösterilmektedir.
Bu kişiler:
- Hans Lippershey (Fotoğrafı bulunan, mucidi sayılan kişi)
- Lyman Spitzer
- Zacharias Janssen
Lyman Spitzer ve Zacharias Jannssen adlı mucitler ise icat edilen bu teleskopu çalışmalar sonucu birlikte geliştirdiler ve günümüzde bulunan teleskopların halini alma konusunda büyük adımlar attılar.
Teleskopla keşfedilen ilk gezegen ve Gökbilimciler
Teleskobun keşfiyle beraber evrendeki gezegenler daha çok incelenmeye ve gezegenlerin bununla beraber keşfedilmesine yol açmış oldu.
Gezegenler bilimsel olarak 1781 yılında keşfedilmiş ve bununla birlikte keşiflerin sonunda keşfedilen ilk gezegen unvanını alan Uranüs olmuştur. 1781 yılında tesadüfen Uranüs'ü keşfeden astronom ise Almanya doğumlu İngiliz astronom William Herschel olmuştur.
Venüs, Merkür, Mars, Jüpiter ve Satürn Dünya'dan çıplak gözle görülebildikleri için William Herschel Uranüs'ü keşfederek ilk gezegen kaşifi unvanını böyle kazanmıştır.
Bizden yıllar önce keşfedilen teleskoplar şu an son hallerini almakta ve çok daha uzağı teknoloji ile birlikte atmosferimize yaklaşan cisimleri dahil insansız olarak keşfedebilmekteler.
İlerleyen teknolojiyle birlikte uzay bilimi daha çok gelişmekte ve üzerinde daha fazla durulmaktadır.
Yakın bir tarihte keşfedilen Dünya benzeri gezegenler ise kısa bir tarih içerisinde kolonilerin
kurulmasıyla yeni yerleşim yerimiz olabilirler. Biz bunları göremesekte başka gezegenlerde yaşamların kurulması çok uzak bir tarihte olacak gibi görünmüyor.
Düşüncelerinizi veya konuyla alakalı sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz.
Bir sonraki paylaşımda görüşmek üzere.