Beden dilini nasıl kullanmalıyız?

Beden dilini nasıl kullanmalıyız?

Beden dilini nasıl kullanmalıyız?
16 Ocak 2021 Cumartesi

 


Beden Dili bir çok yerde geçen tanımıyla, 


"Duygularınızı ve niyetlerinizi iletmek için kullandığınız sözel olmayan sinyaller aralığıdır. Bunlar, duruşunuzu , yüz ifadelerinizi ve el hareketlerinizi içeren sözsüz iletişim biçimidir."

 

Her geçen gün önemini arttırdığından dolayı Beden dilini etkili bir biçimde kullanmayı öğrenmek gerekmektedir.

Beden dili Başta iş hayatınız olmak üzere konuşmalarda, toplantılarda, görüşmelerde, sunumlarda, ve herhangi bir iletişim halinde olunduğunda kullanılır. 

Herkesin beden dilini en azından temel olarak öğrenmesi iş hayatında ve iletişimde çok güçlü bir etken edinmesini sağlar.

Merak etmeyin! Bu yazımızda sizlere beden dilinden temel olan örnekleri gösterip anlatacağız.

Uygulamak açısından notlar alabilir veya günlük hayatınızda uygulayarak kullanabilirsiniz farkı kendi gözlerinizle göreceğinizden eminiz.

Öncelikle Beden dilini doğru bir şekilde kullanmanız için çoğunlukla yapılan yanlışlardan başlayacağım.

  1. Konuşma anında başka şeylerle ilgilenmek, Bu durum karşınızdaki kişi veya kişilere onları umursamadığınızı veya sıkıldığınızı göstereceğinden dolayı konuşma anında göz teması kurmayı ve sizleri dinleyen kişilere ilgilendiğinizi göstermeyi daha yoğun gösterebilmek için başka şeylerle ilgilenmemek gerekir.
  2. Sürekli hareket etmek, Her ne kadar enerjik bir yapıda olduğunuzu gösterse de sürekli hareket etmek gergin veya endişeli olduğunuzu heyecanınızı bastıramadığınızı göstereceğinden dolayı bu konuda da dikkatli olunması lazımdır.
  3. Yanlış duruşlarda bulunmak, Duruşunuz özellikle toplantılarda, sunumlarda çok önemlidir. Kambur durmanız veya ellerinizin cebinde olması Beden dilinde yanlış hareketler sayılıp karşıdaki kişiyi rahatsız edebilir ve sizin de özgüveninizi azaltabilir.
  4. Göz Temasında bulunmamak, Bir çoğumuz göz temasının önemini bilir. Bu yüzden etkili bir iletişimde göz temasından kaçınmak ilgiyi başka yöne çevirmek karşınızdaki kişiye olumsuz çıkarımlarda bulunmasını sağlayabilir ve konuyla ilgisiz olduğunuzu gösterebilir. Fakat fazla göz temasında bulunmakta göz temasında bulunduğunuz kişiyi rahatsız edebilir bu yüzden göz teması süresini 7 ila 10 saniye arasında tutmanız daha etkili olacaktır.
  5. Beden dilinizin sözlerinizle uyuşmaması, Beden dilinizi kullanırken söylediğiniz sözler ile uyumlu olmasına çok dikkat etmelisiniz komik bir olayı anlatırken ciddi bir tavır sergilemeniz çok saçma olurdu öyle değil mi?
  6. El Hareketleriniz, Bir konuşma esnasında veya sunum yaparken el hareketlerini kullanmak önemlidir fakat el hareketlerini kullanırken aşırıya kaçmak örneğin, çok hızlı hareket ettirmek ve uyumsuz kullanımı karşınızdaki kişileri rahatsız edebilir ve kötü bir konuşma yaptığınız çıkarımında bulunabilirler. Bu esnada ellerinizi birbiriyle kavuşturmamanız, çaprazlama düzene almamanız ve elinizi cebinizde tutmamanız da iletişimin etkili geçmesini sağlar.
  7. Ciddi tavırlardan uzaklaşın, Nerede bulunuyorsanız veya nerede konuşma yapıyorsanız yapın görüşme esnasında ciddi bir durum söz konusu olmadığı sürece ortamda gerginliğin önlenmesi için sürekli gülümsemeniz konuyu anlatırken olayı içtenlikle anlattığınız anlamına geleceği için gülümsemeyi karşınızdakilere yansıtmayı unutmayın. Siz gülümser ve pozitif olursanız bu durumda karşınızdaki kişilere yansıyacak ve sizleri dinleme olasılıkları daha da yüksek olacaktır.
Bu durumlar Beden dilini kullanırken bir çok kişinin yaptığı yanlış davranışlardı. Birileriyle iletişimde halindeyseniz bunları yapmamanız o kişiyle bağınızı arttırır ve her konuda sizlere olanaklar sağlar.

Bu tür olumsuz durumlar çoğaltılabilir fakat baştan itibaren bunları benimsemeniz ve doğru olanı kullanmanız diğer olumsuz davranışları da beraberinde ortadan kaldıracaktır.

Peki şimdi temel olarak yapmanız gereken konulardan bahsedeceğim biraz.

  1. Özgüvenli olun, Bir konuşmada özgüvenli olmanız o konuyu anlatırken gerçek bilgilere dayandığınıza ve bir o kadar o konu hakkında emin olduğunuza tekabül edeceği için özgüveninizi yüksek tutmanız her konuşma esnasında geçerlidir. Bu konuya yapmamanız gerekenlerden verdiğimiz örnekteki gibi Dik durmanız, konuyu önceden belirlemiş olmanız ve konuşmayı kafanızda canlandırmanız daha etkili bir rolde oynamanızı sağlar.
  2. Mesafenizi iyi ayarlayın, 0-45 cm özel yani mahrem alandır bu mesafede Aile bireyleri, evli kişiler ve sevdiğiniz kişiler bulunur 45-60 cm ise yakın kişisel alandır. Bu alana Arkadaşlarınız ve yakınlarınız dahil olmaktadır. 60-150 cm arasında veya daha fazlası ile değişen sosyal alan toplantılarda, davetlerde veya birbirinizi az tanıdığınız kişilerle iletişime geçmeniz için uygun mesafedir. 1,5-6 m Arası mesafe ise Genel alandır. Genel alana örnek verecek olursak toplu alanlar, konferanslar veya konserler verilebilir.
  3. Konuya hazırlıklı olun, Konuşma, sunum, toplantı veya münazaralarda mutlaka konuya hakim olun ve hazır cevap olmaya çalışın. Sunacağınız konu hakkında ne kadar çok bilgi birikimini bilip aktarırsanız güvenilirliğiniz ve bir o kadar kendinize olan özgüveniniz artacağından dolayı görüşmelerin veya iletişimin daha aktif geçmesini sağlarsınız.
Beden dilinde temel olarak uyulması ve uyulmaması gereken noktalar bunlardı. Daha iyi bir iletişim için bu yazılanları uygulamaya çalışmanız sizler açısından oldukça iyi sonuçlar verecektir.
Beden dilini etkili bir şekilde kullanmayı öğrenmek için bu yazılanları not alabilir, daha fazla araştırmalar yapabilir veya bu tür eylemleri bir arkadaşınızla karşılıklı alıştırmalar yaparak, kendinizi kayıt ederek hatalarınızı tespit edip düzeltebilirsiniz.

Bir sonraki Paylaşımda görüşmek üzere!

Beden dilini nasıl kullanmalıyız?
4/ 5
Oleh