İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir?
Adsız
21 Kasım 2020 Cumartesi





Sizlere bu yazımızda işletim sistemlerini kaynakçalar & içerik bakımından zenginleştirip basit düzeyde olacak şekilde ve elimizden geldiğince anlatmaya gayret gösterdik işletim sistemlerini merak ediyorsanız sizlere bilgi düzeyinizi artıracak bir yazı sunduk. En sonlarda ise dinleme köşesi ile noktamızı koyup dipnotlarımızı ekledik.Umarız faydalı ve yardımcı olur.


İşletim sistemini az çok "Wikipedia" aracılığı ile bulabilirsiniz:


Kaynakçalar:

1.)  " Wikipedia Bağlantı 1

2.)  " Wikipedia Bağlantı 2 "

Giriş:

İşletim sistemleri içerilen çekirdek algoritmaları sayesinde örneğin " kernel" ,

bütünsel işlemleri işlevleri artırılıp , kişiselleştirilip, kişinin isteklerine ve/veya firmaya ait müşterilere göre işlev ve insanlara veya soyut somut varlıkların yetkinliklerine sahip birimlerin oluşturduğu bir bütündür.


İşletim sistemleri ilk olarak turing programlama dili tarafından yapıldı tabi geliştirmeler ve eklemeler kısmında yardımlaşmalar oldu.

Peki ya işletim sistemi algoritmaları?

İşletim sistemi çok genel bir tabirdir. Herkes kolay kolay söyleyebilir ancak anlamı ve işlevi çok fazla olmakla beraber, çok sadedir.

Örnek algoritmaların kaynakçaları:

1.) Kaynakça

2.) Kaynakça

( İngilizce bilmiyorsanız sağ tık Türkçe diline çevir )

Şimdi gelelim kuru fasulyenin faydalarına gaz ve karın ağrısı, yani  işletim sistemlerinden bahsettik ilk programlama dilleri de tamam da nedir yani bahsedelim kısaca:

1-) Kolay anlaşılır

2-) İşlemleri sade olan

3-) Sistemli düzenli 

4-) Hızlı, pratik

5-) Birden fazla birimi bulunan

Sistemlere işletim sistemi diyoruz. Yani evet internet siteleri de bir işletim sistemi diyebilirdik? ancak html olan programlama dili vb. diller ile desteklenen sistemler neden işletim sistemi değil de 

( Windows, linux, macos  ) işletim sistemi olarak bilinir. Nedeni basittir. İnternet siteleri birden çok işlem barındırmaz, barındıranlar da zaten ( " Webdesktop " ) olarak adlandırılıyor.

Nedir Webdesktop?

Bulut yani internet arayüzüne ( " Chrome, Mozilla " ) aracılığı ile girdiğinizde karşınıza işletim sistemi sunan ancak bunu internet programcılığı dillerinin yetkinlikleri ile yapabilen ve yetkinlikleri ve gelişmişlikleri değişen sistemlerdir.

Kaynakça:

1-) Wikipedia

Programlama Dilleri ≠ İşletim Sistemi?  İşletim Sistemi

İşletim sistemleri ile ayrıldığı nokta basitliğidir. Tabi eğer bahsettiğiniz işletim sistemi " MS-DOS "  ise tartışılabilir diyebilirsiniz ancak bahsettiğiniz işletim sistemi assembly veya hexadecimal kodlarından daha mı basitti?




Gelişme:


Kaynakça:

1.) Kaynakça

2.) Kaynakça


Gelişme diyoruz 'da günümüz işletim sistemlerinin açıklamasını nasıl değiştirdi bu değişimler. Yapay zekanın gelişmekte olduğu bilinmektedir, ancak nasıl veya nedir sorusu sorulunca?

insanların aklına robot gelir ilk nedense ( siri de var elbette ). Artık günümüzde" Xfce, LXDE "türevinden ara yüzler geliştirilince tatbikî işletim sistemleri değişti. Yani xp dahi ilk çıktığı yıllarda çok fazla bir kolaylık sağladı kim tersini söylerse ya bilmediğinden ya da farklı baktığındandır. Zaten 2021 itibari ile işletim sistemleri artık tanrısal denilen yani kuantum bilgisayarlarında bulunan sistemlerde araştırma ve geliştirme yapıyor. Yani yapay zeka dediğimiz kavram gelişti ve işletim sistemleri ile bütünleşerek sistemsel olarak yeni özellikler kazanmaya başladı. Oryantasyon süreçleri çoktan aşıldığı için ( uyum vb. ) kullanımı şu anda mevcut.

Windows yeni sürümleri ile zaten sektörde yerini alıyor. Ancak " IBM " firması ve diğer firmalarda bu alanda ciddi bir araştırma, geliştirme içerisinde." anahtar kelime: ibm operating system" araştırıldığında sonuçlar müthiş derecede iştah açıcıdır.


Kaynakça:

1-) Bağlantı

2-) Bağlantı

3-) Bağlantı


Akıllı anlaşmaların işletim sistemleri ile birleşmesi arayüzlerini daha basit ve daha iyi işlevsel kılma çabaları giderek artmaktadır. Yani sanmayalım ki yapay zeka çıktı kodlama öldü, yani evet dediğimiz kural hala geçerli. (  Evet sevgili dostum burada : solidity, deep learning, OS anlatıldı)


Bir de Dinleyelim:





--------------------------
Video 2
--------------------------







SONUÇ?

 

1-) İşletim sistemi ( Sanal, Bulut, Kağıt Üzerindeki Algoritmada ) kaynakçaları & teknik, genel tanımı

2-) İşletim sistemleri hakkında daha fazla bilgi

3-) Yapay zeka işletim sistemi bileşkesi

4-) Solidity ile işletim sistemi birleşmesi ( Akıllı Kontratlar )

5-) Anlatılanlar dinletilip eklemeler ve sadeleştirmeler oldu

Dipnot: Lütfen verilen makale ve kaynakçaları inceleyip okuyunuz.

İşletim Sistemi Nedir?
4/ 5
Oleh